czwartek, 6 grudnia 2012

Grillowanie - patelnia vs. grill elektryczny

Kto uwielbia grillowane mięso i warzywa palec do budki! Ja jestem fanką tej techniki kulinarnej, a ugrillowana przykładowo pierś z kurczaka pasuje idealnie do wielu dietetycznych potraw. 

Kiedyś używałam wyłącznie patelni do grillowania. Przed zakupem wydawała się porządna, w sieci ludzie ją zachwalali - że szybko, że nie przywiera, że same plusy. Po zakupie człowiek staje się uboższy o 200 zł, a kiedy po 2 miesiącach użytkowania, pomimo obietnic, że "nie przywiera" (przy stosowaniu się do zaleceń pani ze sklepu), masz ochotę wziąć to ciężkie cholerstwo i zrobić w najbliższej Duce "masakrę patelnią żeliwną". Serio. Wcale nie jest szybko, przywiera, a mycie? Jeśli planujesz zakup i chcesz myć tą patelnię, odpowiednio wcześniej dodaj serię na biceps z większym obciążeniem. Teraz patelnia zajmuje honorowe miejsce w szafce kuchennej, w razie gdyby kiedyś musiała się przydać w celu obrony własnej. 

dodatkowo po ok miesiącu rączka zaczęła "latać" co znacznie utrudnia użytkowanie

Od jakiegoś czasu używam  grilla elektrycznego. Wydaje mi się, że to totalny "must have" w każdej kuchni.

na rynku jest cały wachlarz firm oferujących grille elektryczne, więc nie sugerujcie się  marką , chodzi mi o przedstawienie funkcjonalności urządzenia

Po rozgrzaniu grilla, pierś z kurczaka jest gotowa po 10 min i gwarantuję - w życiu nie jedliście bardziej soczystego i fantastycznego mięsa. Mycie nie jest problematyczne, a także mamy możliwość ugrillowania większej ilości mięsa czy warzyw, w wersji zamkniętej (bo szybciej niż na patelni i od razu grillujesz dwie strony), czy w wersji otwartej (bo większy niż patelnia).

robiąc zdjęcie usłyszałam od mojego M., który trzymał patelnię "to nie patelnia, to narzędzie do zabijania", więc uwierzcie - waży tonę

Zdaję sobie sprawę, że ani jedno, ani drugie nie należy do najtańszych. Uważam jednak, że w przypadku grilla elektrycznego, chcąc zmienić nawyki żywieniowe i planując odżywiać się zdrowo, będzie to rozsądna inwestycja, której nie pożałujecie. 


A jakie Wy macie sposoby na grillowane potrawy?

Ahoj!

20 komentarzy:

  1. u mnie w domu grill elektryczny gdzieś się kurzy. mama sobie kiedyś zażyczyła, a potem po około 5 użyciach stwierdziła, że to za dużo miejsca zajmuje, że mało praktyczne, że ciężko się myje - opinie mamy, nie moje. więc nadal wszystko w domu jest smażone, a szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałam patelnię do grilowania i może dobrze, że nie kupiłam a zakupię sobie kiedyś grill elektryczny:) takie mięsko musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo chcialabym sobie sprawic takiego grilla!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj przydały by mi się w kuchni takie wynalazki:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno się zastanawiałam nad takim grillem, ale na razie - w mieszkaniu studenckim sobie daruję. W swoim własnym już na pewno się zaopatrzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. MAm patelnię grillową za 20 zł z Reala i sprawuje się wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przydatny post, w takim razie zastanowię się nad grillem elektrycznym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ostanio widzialam super grill i chyba sie na taki kiedys skusze. Niby zwykly grill, ale jednak w obsludze inny niz reszta bo te plytki grilujace sa zdejmowane. Co prawda sa ciezkie, sprawiaja wrazenie ceramicznych z teflonowa powloka(na moje oko), ale po zdjeciu mozna je smialo namoczyc w zlewozmywaku jesli trzeba, mozna tez myc je w zmywarce. Czyz to nie jest cudowny wynalazek? Niestety taki grill kosztuje okolo $140, a dla porownania napisze ze taki zwykly jakies $40-50. Ja uwielbiam grillowana rybusie. Mmmmm.

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę chyba napisać list do Mikołaja z prosbą o taki grill, bo to faktycznie fajna rzecz;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam grill elektryczny, niestety nie składany. No cóż, mięso robi się długo i nie zastąpi normalnego grilla. Szybko został odstawiony..

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj, moja znajoma ma taki grill i rzeczywiście, mięsko przyrzadzone na nim jest rewelacyjne!
    Mogłabyś napisac ile wykosztowałas się na swój i gdzie go kupiłas? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja używam patelni grillowej od kilku lat. Nic nie przywiera, łatwo się myje, jest doskonała. Grill elektryczny też mam, ale prawie nie używam - bo nie chce mi się go wyjmować, składać, później zdejmować te płytki itd, a w dodatku z grilla elektrycznego przy smażeniu wszystko pryska na szafkę, ściany itd, więc mam później dużo sprzątania - patelnia ma ścianki więc nie pryska tak bardzo.
    Ja polecam patelnię. Jak widać po prostu trafiłaś na zły egzemplarz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja wolę jednak grilla elektrycznego :) od 4 dni się odchudzam i właśnie wstawiłam zdjęcie mojej sylwetki na swojego bloga , zapraszam ciebie na mojego bloga może wspomożesz mnie jakaś ciekawą radę.Pozdrawiam http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. hej Słoneczko, witam Cię w Nowym Roku, co u Was?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sonia! u mnie strasznie szybko czas leci, czasem gubię się w tym co bym chciała a co muszę. a jak u Was? całuję!

      Usuń
  15. Uwielbiam grilowaną pierś z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetny taki grill w kuchni :)


    www.fitmaniaczka.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja osobiście wolę jednak patelnię grillową. Mniej z nią roboty przy myciu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ja mam grill elektryczny https://www.top-grille.pl/weber-q-1400-grill-elektryczny.html, wcześniej miałem węglowy i jednak wolę elektryka. Nie chodzi już o samo środowisko, które cierpi dużo bardziej na palonym węglu a o smak potraf które nie przechodza tym dymem.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wydaje mi się, że tutaj wszystko zależy od naszych preferencji ponieważ jedzenie smakuje dobrze i z jednego z drugiego naczynia. Jak dla mnie i tak patelnie od https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/patelnie-i-woki są na tą chwilę bezkonkurencyjne ponieważ ja sobie cenie bardzo wysoką jakość produktów.

    OdpowiedzUsuń