niedziela, 5 maja 2013

bułki białkowe i żytnie - Mestemacher

Jakiś czas temu przechadzając się w sklepie po dziale ze zdrową żywnością, wynalazłam na półce bułki białkowe i żytnie. Ponieważ nie potrafię wyeliminować z diety chleba, a za tościki dam się pokroić, postanowiłam spróbować tych wynalazków. 

W jednym opakowaniu znajdziemy 4 bułki, a cena jednego opakowania to ok. 8 zł. Dużo. Szczególnie, że skład i smak nie powalają. Dodatkowo, 2 dni po otwarciu, bułki żytnie całe zapleśniały, pomimo, że szczelnie zamknęłam opakowanie.
Same bułki są bardzo cienkie i po nałożeniu na nie twarogu i warzyw zwyczajnie się rozpadały. Spróbowałam, więcej nie kupię i zdecydowanie nie polecam. 


Bułki białkowe były znacznie lepsze od żytnich, ale mimo wszystko, uważam że na rynku znajdziemy  lepsze produkty.

Próbowaliście? A może macie jakieś pakowane pieczywo, godne polecenia?
Ahoj!

18 komentarzy:

  1. Mam: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/12/penoziarniste-bueczki-z-kminkiem.html#comment-form są naprawdę pyszne - chociaż czekanie na to aż ciasto będzie gotowe jest lekko męczące, ale czego się nie robi... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! chętnie skorzystam z tego przepisu w wolnej chwili :-) domowe bułeczki to jest to.

      Usuń
  2. Nie słyszałam jeszcze o nich:)

    A najlepsze z pieczywa to oczywiście to upieczone przez siebie:) Może niedlugo wstawie przepis na chleb na zakwasie ale jak narazie moj piekarnik sie zbuntował:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie widzialam ich nigdzie w sklepie, takze musze poszukac;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze pieczywo robi babcia Natalki ;) Ja jakos nie moge sie przekonac do takiej zywnosci jak jest pakowana, wydaje mi sie ze musi to byc mega chemia napakowane zeby zyc sobie w takiej folii...

    OdpowiedzUsuń
  5. My z reguły sami pieczemy chleb bo jednak oferty sklepów nie powalają na kolana :/

    OdpowiedzUsuń
  6. nie przepadam za pakowanym pieczywem... albo robię sama, albo kupuję w małej piekarni koło domu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczywo powinno składać się z mąki, wody, soli i zakwasu/drożdży. Ewentualnie odrobina oliwy do włoskiego ;)

    Skład tej bułki żytniej jest przerażający! Olej roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, odtłuszczone mleko w proszku i syrop glukozowy - w pieczywie?! I to jeszcze w sklepie ze zdrową żywnością?!
    Nie dziwię się, że zaczęło pleśnieć skoro to taki syf. Dobre pieczywo nie powinno pleśnieć i to jeszcze tak szybko.

    Polecam pieczenie w domu ;) Zrobienie bułeczek zajmuje chwilę, a człowiek przynajmniej wie co je.

    OdpowiedzUsuń
  8. powiem ci, ze z pakowanych to srednio. Lubie pumpernikiel, jest smaczny i pożywny chociaz smak nie kazdemu podjedzie chyba. A tak to nie bardzo, te pieczywo jest takie sztuczne i jakies podejrzanie mokre :D
    a tak wogole to bierzesz udzial moze w mojanowafigura.pl/blogerki? Strasznie mnie ciekawiłby twoj post na ten temat, jakbys sie zdecydowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek mogę polecić mój na zakwasie :) Jest pyszny i zdrowy :) Ja nie polecam tych pakowanych i kupnych ;)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnie dwa chleby, które kupiłam były tej firmy, wersja razowa http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Chleb-%C5%BCytni-pe%C5%82noziarnisty-razowy-Mestemacher.html. Z tego co pamiętam to skład mi pasował, smak również, trzymały się ładnie przez kilka dni. Nie jestem przekonana do pieczywa zapakowanego w plastik, ale o ile producent nie ściemniał, uważam, że razowy jest naprawdę niezły.

    OdpowiedzUsuń
  11. Staram się kupować pełnoziarnisty razowy chleb. Ostatnio mam faze na Hetmański w piekarni SPC. Jest naładowany słonecznikiem i ma naprawdę dobry skład. Oczywiście najlepszy byłby zrobiony własnoręcznie, ale ostatnio znajomi nie mogą dowieźć mi zakwasu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapraszam Cię do mojego spisu blogów o odchudzaniu :)
    www.spis-blogow-odchudzanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. W takich pakowanych "wynalazkach" dla mnie więcej chemii niż wartościowych składników. Za taką cenę mogłabyś kupić sobie mąkę żytnią, nasiona dyni, słonecznika i zrobić własny zdrowy chlebek :) Jeżeli chodzi o jedzenie chleba polecam sobie je stopniowo ograniczać aż w końcu zrezygnujesz całkowicie, u mnie się sprawdziło i już prawie 4 miesiąc nie jem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jestem fanką tak pakowanego chleba. Nigdy nie kojarzyło mi się to z czymś dobrym jedynie z chemią i jakimiś dziwnymi składnikami :D

    OdpowiedzUsuń
  15. gdzie można kupić taką bułkę białkową? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mi mąż ostatnio kupił chlebek ProBody z piekarni Putka i jest mega pyszny, długo zachowuje świeżość - jem 2 kromki dziennie więc bochenek który kupuje starcza mi na 5 dni i ostatniego dnia smakuje zupełnie tak jak pierwszego, a trzymam go normalnie w papierowej torbie i foliowej ;-) pyyycha

    OdpowiedzUsuń