Jakiś czas temu przechadzając się w sklepie po dziale ze zdrową żywnością, wynalazłam na półce bułki białkowe i żytnie. Ponieważ nie potrafię wyeliminować z diety chleba, a za tościki dam się pokroić, postanowiłam spróbować tych wynalazków.
W jednym opakowaniu znajdziemy 4 bułki, a cena jednego opakowania to ok. 8 zł. Dużo. Szczególnie, że skład i smak nie powalają. Dodatkowo, 2 dni po otwarciu, bułki żytnie całe zapleśniały, pomimo, że szczelnie zamknęłam opakowanie.
Same bułki są bardzo cienkie i po nałożeniu na nie twarogu i warzyw zwyczajnie się rozpadały. Spróbowałam, więcej nie kupię i zdecydowanie nie polecam.
Bułki białkowe były znacznie lepsze od żytnich, ale mimo wszystko, uważam że na rynku znajdziemy lepsze produkty.
Próbowaliście? A może macie jakieś pakowane pieczywo, godne polecenia?
Ahoj!
Mam: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/12/penoziarniste-bueczki-z-kminkiem.html#comment-form są naprawdę pyszne - chociaż czekanie na to aż ciasto będzie gotowe jest lekko męczące, ale czego się nie robi... :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! chętnie skorzystam z tego przepisu w wolnej chwili :-) domowe bułeczki to jest to.
UsuńNie słyszałam jeszcze o nich:)
OdpowiedzUsuńA najlepsze z pieczywa to oczywiście to upieczone przez siebie:) Może niedlugo wstawie przepis na chleb na zakwasie ale jak narazie moj piekarnik sie zbuntował:)
nie widzialam ich nigdzie w sklepie, takze musze poszukac;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze pieczywo robi babcia Natalki ;) Ja jakos nie moge sie przekonac do takiej zywnosci jak jest pakowana, wydaje mi sie ze musi to byc mega chemia napakowane zeby zyc sobie w takiej folii...
OdpowiedzUsuńMy z reguły sami pieczemy chleb bo jednak oferty sklepów nie powalają na kolana :/
OdpowiedzUsuńnie przepadam za pakowanym pieczywem... albo robię sama, albo kupuję w małej piekarni koło domu:)
OdpowiedzUsuńPieczywo powinno składać się z mąki, wody, soli i zakwasu/drożdży. Ewentualnie odrobina oliwy do włoskiego ;)
OdpowiedzUsuńSkład tej bułki żytniej jest przerażający! Olej roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, odtłuszczone mleko w proszku i syrop glukozowy - w pieczywie?! I to jeszcze w sklepie ze zdrową żywnością?!
Nie dziwię się, że zaczęło pleśnieć skoro to taki syf. Dobre pieczywo nie powinno pleśnieć i to jeszcze tak szybko.
Polecam pieczenie w domu ;) Zrobienie bułeczek zajmuje chwilę, a człowiek przynajmniej wie co je.
powiem ci, ze z pakowanych to srednio. Lubie pumpernikiel, jest smaczny i pożywny chociaz smak nie kazdemu podjedzie chyba. A tak to nie bardzo, te pieczywo jest takie sztuczne i jakies podejrzanie mokre :D
OdpowiedzUsuńa tak wogole to bierzesz udzial moze w mojanowafigura.pl/blogerki? Strasznie mnie ciekawiłby twoj post na ten temat, jakbys sie zdecydowała :)
Chlebek mogę polecić mój na zakwasie :) Jest pyszny i zdrowy :) Ja nie polecam tych pakowanych i kupnych ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Ostatnie dwa chleby, które kupiłam były tej firmy, wersja razowa http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Chleb-%C5%BCytni-pe%C5%82noziarnisty-razowy-Mestemacher.html. Z tego co pamiętam to skład mi pasował, smak również, trzymały się ładnie przez kilka dni. Nie jestem przekonana do pieczywa zapakowanego w plastik, ale o ile producent nie ściemniał, uważam, że razowy jest naprawdę niezły.
OdpowiedzUsuńStaram się kupować pełnoziarnisty razowy chleb. Ostatnio mam faze na Hetmański w piekarni SPC. Jest naładowany słonecznikiem i ma naprawdę dobry skład. Oczywiście najlepszy byłby zrobiony własnoręcznie, ale ostatnio znajomi nie mogą dowieźć mi zakwasu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię do mojego spisu blogów o odchudzaniu :)
OdpowiedzUsuńwww.spis-blogow-odchudzanie.blogspot.com
W takich pakowanych "wynalazkach" dla mnie więcej chemii niż wartościowych składników. Za taką cenę mogłabyś kupić sobie mąkę żytnią, nasiona dyni, słonecznika i zrobić własny zdrowy chlebek :) Jeżeli chodzi o jedzenie chleba polecam sobie je stopniowo ograniczać aż w końcu zrezygnujesz całkowicie, u mnie się sprawdziło i już prawie 4 miesiąc nie jem :)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką tak pakowanego chleba. Nigdy nie kojarzyło mi się to z czymś dobrym jedynie z chemią i jakimiś dziwnymi składnikami :D
OdpowiedzUsuńgdzie można kupić taką bułkę białkową? :)
OdpowiedzUsuńMi mąż ostatnio kupił chlebek ProBody z piekarni Putka i jest mega pyszny, długo zachowuje świeżość - jem 2 kromki dziennie więc bochenek który kupuje starcza mi na 5 dni i ostatniego dnia smakuje zupełnie tak jak pierwszego, a trzymam go normalnie w papierowej torbie i foliowej ;-) pyyycha
OdpowiedzUsuńDomowe zawsze lepiej :)
OdpowiedzUsuń